Herfst

In de herfst herontdekken we de schoonheid van nu, de kracht van liefde, Gods trouw en ons gezamenlijke weg.
vincent-van-zalinge-jikc3E9Rcx8-unsplash

Heeft u al gemerkt dat het herfst is? Het was mij enigszins ontgaan tot ik me ineens besefte dat we de 21ste september alweer gepasseerd waren. Het voelt ook nog niet zo, met het mooie nazomerweer dat we deze dagen hebben. Maar de herfst is toch weer aangebroken, en langzaam maar zeker koelt het af, worden de dagen korter en vallen straks de bladeren weer van de bomen. Elke zomer kent een einde, en dat heeft iets jammers, iets weemoedigs. Ook iets moois natuurlijk, met de prachtige kleuren van de herfst – helemaal als het zachte, warme licht van het gouden uur erop valt.

Nazomerdagen – dat is een tijd van nagenieten van het mooie van de zomer, van bijkomen van de uitbundigheid, en van voorbereiden op de winter. Een periode van overgang, maar die juist ook iets moois in zichzelf heeft. Een moment niet alleen om door te hollen naar de volgende fase of te treuren over het aflopen van de zomer, maar juist ook om stil te staan en rond te kijken, het goede om ons heen in ons op te nemen.

Er wordt wel gezegd dat we ons bevinden in de nazomerdagen van het Christendom. Er is veel veranderd in de Westerse wereld, in Nederland. De vanzelfsprekendheid van zondag in, zondag uit volle kerken, die is er niet meer. Een beeld dat misschien wel weemoed oproept, om hoe het vroeger geweest is, in de zomerdagen. Of het verleden altijd zo heerlijk was, dat valt te bezien. Maar meer nog, als we ons wentelen in die weemoed, dan missen we de mooie en goede dingen die er nu zijn. Dat muren worden verbroken en mensen elkaar erkennen als broeders en zusters in Christus; dat er mensen zijn wiens leven wordt geraakt en veranderd door de liefde van Christus; dat er zoveel mensen zijn – we zagen het zondag in de dienst in onze eigen kerk – die zich op allerlei manieren inspannen voor het dienen van God en elkaar. Bovenal, dat God goed is, en trouw is aan zijn Woord en zijn beloftes. Dat Hij ons voorgaat, elk nieuw seizoen in, hoe dat erook uitgaat zien. En dat wij geroepen zijn om mee te gaan. Hem te volgen. Dan zullen we in alle seizoenen mooie, bijzondere, ontroerende en bemoedigende dingen meemaken. Laten we ook samen om ons heen kijken, en ze met elkaar delen. 

Meer berichten